MÉTODO HUMOR
LA COMPETÈNCIA: “Enviariem als causants de la crisi en un vol a Mart"
Por Saray Cruz Paredes
Hemos hablado con Òscar Andreu y Òscar Dalmau, los presentadores del famoso programa de Rac 1,
La Competència. Junto a la periodista Natza Ferré, Víctor Ollé en los controles de sonido y los guionistas Oriol de Balanzó y Tomàs Fuentes forman el programa de humor basado en la actualidad que provoca carcajadas por las ondas hercianas todas las tardes de lunes a viernes. Los dos presentadores aseguran que utilizan el humor como una forma de ver la realidad y que se basan en un universo propio para hacerlo. No obstante, para ellos el humor no sirve para sobrellevar la crisis sino que la respuesta sería no dejar que pisoteen nuestros derechos.

Òscar Andreu y Òscar Dalmau en Rac1. // Rac1.org
Para La Competència, ¿qué significa el humor? ¿Para qué sirve?
Per a nosaltres (Òscar Dalmau i Òscar Andreu) l'humor és una manera de llegir/veure/interpretar l'actualitat. L'humor serveix per fer riure la gent i perquè els que s'hi dediquen arribin a final de mes. Per a nosaltres, és una manera de guanyar-se la vida. Com qui fa càntirs, guitarres o cadires de vímet. Nosaltres escrivim acudits i els diem per la ràdio.
¿Cuáles son las técnicas de humor en la radio?
Per motius òbvis, l'humor a la ràdio es basa en la veu, que és la materia primera de la comunicació a través del mitjà radiofònic. S'intenta generar humor amb el què es diu i el com es diu. La realització, la posada en escena, allò que sona o no a banda de la veu, també forma part del missatge.
¿Hay alguna técnica en concreto que se suela utilizar más o guste más al público?
Nosaltres ho fonamentem pràcticament tot en la creació d'un univers propi; un seguit de personatges amb biografia pròpia i que responen a determinats arquetipus convenientment caricaturitzats que van evolucionant temporada a temporada.
¿Con qué temas no os habéis atrevido a hacer humor?
Amb la desgràcia aliena, suposo.
¿Tenéis mucho contacto con el público mediante las redes sociales?
Les xarxes socials (sobretot Facebook i Twitter) ens ajuden a completar el programa i a estar en contacte amb el que opinen els oients (els oients que participen de les xarxes, es clar).
¿Hay algún personaje que haya cuajado más con la audiencia a través de las redes?
No. No en tenim constància. Sí que, algun cop, ha passat que hem improvisat un personatge en directe i hem decidit mantenir-lo i donar-li cos perquè havíem vist que havia tingut un “impacte positiu”.
Para vosotros, ¿el humor es un antídoto a la crisis?
No. L'antidot contra la crisi passa per altres qüestions que no tenen res a veure amb fer riure la gent sinó amb respectar els seus drets.
¿Creéis que la crisis tiene algún otro antídoto para poder sobrellevarla?
Si tinguéssim la resposta a aquesta pregunta, ara mateix seríem multimilionaris. Una bona manera de superar la crisi seria detectar a tots aquells que l'han provocat i enviar-los en un vol a Mart. Només amb un bitllet d'anada, es clar. Resignar-se a sobrellevar la crisi és un primer símptoma de rendició davant la injustícia.■
"Nosaltres ho fonamentem pràcticament tot en la creació d'un univers propi"